Switching Scenes/ro

From Synfig Studio :: Documentation
Jump to: navigation, search
Languages Language: 

English • español • română

Warning!

This page contains outdated information.

The release of Synfig Studio 0.64.0 introduced new terminology and this translated page needs to be updated according to original English text.

You can help updating this page - see instructions here. Thank you!

warning end


Sa presupunem ca am realizat cateva scene diferite in fisiere .sif separate si ca dorim sa le editam impreuna.

Desigur, puteti randa fiecare fisier .sif intr-un fisier video separat si sa folositi o aplicatie pentru editare - video editing pentru a le edita pe toate. Dar daca doriti ca sa folositi Synfig pentru editare?

In acest exemplu vom edita impreuna 3 fisiere .sif realizate de Zelig:

Creati un document nou in Synfig si setati timpul la 47 secunde (3 secunde pentru scena 1 + 28 secunde pentru scena 2 + 6 secunde pentru scena 3 + 5 secunde pentru deschiderea si inchiderea titlurilor).

Folosind Caret>File>Import, importati deodata toate cele trei scene.

Selectati fiecare scena in parte in fereastra de dialog pentru straturi si exportati spatiul de lucru al fiecareia in fereastra de dialog pentru parametri cu click-dreapta pe parametrul Spatiul de lucru si selectand Export/ro din meniul contextual. Apelati spatiile de lucru exportate "scene1", "scene2" si "scene3". Acum puteti sterge cele trei straturi encapsulate din document, pentru ca deocamdata nu aveti nevoie de ele. Nota: Meniul contextual Export nu este valabil pentru fisierele importate in versiunile recente datorita unei erori care a fost ulterior rezolvata. Fisierele externe pot fi referentiate folosind nomenclatura parametrului pentru spatiul de lucru - canvas, deci nu este necesara sa fie exportat.

Nu avem titluri deschise sau inchise, deci va trebui sa facem acest lucru. Realizati un strat nou de tip text: Caret > Layer > New Layer > Text si editati parametrul Text cu ceva care corespunzator deschiderii titlurilor.

Encapsulati stratul Text si exportati parametrul spatiului de lucru pentru stratul encapsulat. Denumiti-l 'titles'.

Deschideti modul de editare pentru animatie - Animate Editing Mode si creati o cheie-cadrul la cadrul 0, care sa aiba interpolarea implicita de tip "Constant". O puteti gasi in fereastra principala 'toolbox', in partea de jos. Implicit are valoarea TCB, dar in acest caz nu dorim ca editarea sa aiba loc exact cand specificam acest lucru pentru ca ne asumam riscul ca valorile TCB sa le 'modifice la valori mai line'.

In fereastra de dialog se observa ca nu am pus un fundal in spatele textului. In fereastra de dialog Canvas Browser Panel, expandati structura arborescenta si dati dublu-click pe 'titles' pentru a deschide sub-stratul cu titluri intr-o fereastra noua. Aici putem modifica parametrii acestuia. Adaugati un strat nou cu culoare de tip Solid Color, alegeti culoarea alba, si asezati acest strat sub stratul Text. Apoi inchideti fereastra sub-spatiului de lucru.

Dorim ca prima scena sa fie afisata dupa 5s. Mutati cursorul pentru timp la 5s, asigurati-va ca este selectata zona de lucru principala, selectati doat stratul acesteia, [titles] si editati parametrul Canvas ca sa fie prima scena. Meniul afiseaza titlurile scenei. Titlul primei scene este "Sy'n'Fig say hi".

Daca dorim sa vedem animatia, vom vedea cadrul pentru titlul pentru 5 secunde, apoi se va afisa prima scena. Dar prima scena s-a terminat deja. Va trebui sa mutam prima scena ca sa inceapa cu o intarziere de 5 secunde. Cu cursorul pentru timp la 5s, editati parametrul stratului "Time Offset' la -5s. Acum, la previzualizarea anumiatiei, vom vedea titlul timp de 5 secunde, apoi scena 1 timp de 8s.

Mutati cursorul pentru timp la 8s si editati parametrul pentru spatiul de lucru - Canvas pentru a selecta a doua scena. Si aici va trebui sa intarziem inceperea acestei scene, deci vom seta "Time Offset" la -8s.

Acum va trebui sa introducem scena 3 la mijlocul scenei 2. Mutand cursurul pentru timp in zona de lucru principala, observam ca va trebui sa introducem scena 3 la aproximativ 23 de secunde (15 secunde din scena 2, care incepe la 8s). Ajustati cursorul pentru timp la 23s si comutati spatiul de lucru la scena 3. Ajustati parametrul Time Offset la -23, astfel incat scena 3 sa inceapa atunci cand comutam la aceasta.

Scena 3 dureaza 6 secunde, deci von derula pana la 29s si vom comuta inapoi la scena 2. Aici va trebui sa editam parametrul Time Offset tinand cont de cele 6 secunde cat a durat scena 3. Mai inainte, scena 2 a fost intarziata deja cu 8 secunde, deci acum o vom intarzia cu inca 6 secunde deci un total de 14s. Modificati parametrul Time Offset la -14.

Scena 3 se va termina la 5+3+28+6 = 42s, deci mutati cursorul pentru timp acolo si comutati iar la spatiul de lucru pentru titluri. Modificati parametrul Time Offset la 0.

Deschideti caseta Canvas Browser Panel, dublu-click pe spatiul de lucru pentru titluri mutati cursorul pentru timp la 42s si editati textul pentru titluri pentru a afisa distributia. Notati ca titlurile se afla intr-un spatiu de lucru separat de celelalte si poate avea propriul set de cadre-cheie. In mod curent nu avem cadre-cheie, deci daca editam textul pentru titlu, acesta se va modifica pentru intreaga perioada de timp. Pentru a evita acest lucru, faceti un cadru-cheie la cadrul 0. Retineti ca in modul Animate Editing Mode editarea se face in setatile din spatiul de lucru, in zona de lucru principala, dar este inactiva in sub-spatiile de lucru, deci va trebui activata inainte de a edita titlurile.

Inchideti sub-spatiul de lucru pentru titluri cand ati terminat.

Aici se afla fisierul animat: Media:Sy-n-fig-mixed.sifz

Retineti ca folosind parametrul 'Canvas' pentru a comuta intre scene va realiza o trecere brusca. Daca doriti ca trecerea de la o scena la alta sa fie mai lina, vom folosi doua straturi diferite, unul pentru intrarea in noul strat si altul pentru iesire. Animati parametrul "Amount" din Paste Canvas de la 1 la 0 pentru ca scena sa dispara treptat.

Retineti ca fisierul de final este destul de mare si contine copiile celor trei spatii de lucru importate. Se poate reduce dimensiunea acestuia daca fisierele importate sunt doar legate la fisierul final, in loc sa fie copiate in fisier, dupa care se pot encapsula straturile importate si exporta noile straturi encapsulate. In acest caz trebuie pastrate straturile importate ca fisiere de referinta. In cazul in care gasiti alte metode, va rugam sa actualizati aceasta lectie... De asemenea, daca urmam aceasta cale, putem da fiecarei scene propria valoare pentru Time Offset, pentru a nu fi nevoie sa le amestecam cu valorile pentru Time Offset din spatiul de lucru principal - master canvas.


Languages Language: 

English • español • română