Synfig Studio vs Synfig

From Synfig Studio :: Documentation
Jump to: navigation, search
Languages Language: 

English • română


Navigation Navigation:  Manual


In Synfig Project existe doua instrumente principale:

  • Synfig: Randarea in linie de comanda (CLI)
  • Synfig Studio: Interfata grafica (GUI)

Ambele aplicatii folosesc bibliotecile Synfig pentru a randa animatia ca reyultat final. Primul instrument (Synfig) converteste direct o compozitie animata intr-un fisier film, iar al doilea instrument (Synfig Studio) este interfata utilizatorului GUI care ajuta utilizatorul sa creeze compozitia animata si sa o salveze intr-un fisier sursa.

Formatul fisierului Synfig Animation

In acest articol nu vom arata formatul fisierului de animatie Synfig. Deocamdata este suficient sa stiti ca extensia fisierului este .sif si ca este un fisier text in format XML. Pentru a ocupa mai putin spatiu, acesta este salvat si arhivat in format gzip, avand extensia .sifz. Daca doriti sa aflati mai multe despre formatul fisierului synfig sau doriti sa contribuiti la realizarea acestuia, vizitati aceasta pagina.

Randarea fisierelor Synfig cu aplicatia CLI

Desi Synfig CLI (interfata in linie de comanda) este o aplicatie independenta a Synfig Studio, merita sa fie instalata pe PC. De fapt, ambele instrumente folosesc aceleasi biblioteci pentru a produce animatia prin randare, iansa interfata grafica (GUI) afiseaza pe ecran rezultatul animatiei si realizeaza fisierul cu animatia, iar la randarea in linie de comanda (CLI) realizeaza doar fisierul cu animatia. Sintaxa comenzilor este tipica, folosind in majoritatea cazurilor parametri optionali si are nevoie de fisierul sursa si un nume pentru fisierul cu animatia finalizata. Un avantaj al CLI great este abilitatea de a randa fisiere mari fara asistenta dvs. De asemenea, daca randarea dureaza mult si pot aparea accidente (de exemplu intreruperea curentului electric) puteti continua ulterior randarea folosind CLI din momentul in care a avut loc accidentul (acest lucru este posibil daca folositi o destinatie pentru secventa de imagini randate). Mai multe detalii puteti gasi pe pagina Tips. In cazul computerelor moderne (multi-core), dupa ce alegeti parametrii potriviti pentru randare, puteti randa simultan mai multe instante pentru a reduce timpul de randare. Peste un timp va fi posibila crearea de ferme de randare pentru a reduce semnificativ timpul de randare pentru filme animate foarte mari.

Intelegerea si invatarea sintaxei Synfig CLI nu este dificila. Odata ce ati inteles conceptele de baza din Synfig prin folosirea Synfig Studio, veti putea stapani mai bine Synfig CLI.

Synfig Studio

Synfig Studio este o interfata grafica folosita pentru a crea animatii noi. Cu Synfig Studio puteti sa:

  • Creati rapid animatii noi.
  • Importati resurse externe: imagini simple, secvente de imagini, alte fisiere vectoriale (SVG) si chiar fisiere videos (deocamdata in format ffmpeg).
  • Exportati animatia realizata intr-un format de film sau grafic animat sau o secventa de imagini.
  • Editati mai multe fisiere in acelasi timp.
  • Realizati referinte la fisiere externe sif si sa creati macrocompozitii.
  • Previzualizati animatia.
  • Refaceti si anulati operatiile realizate in timpul editarii.

Interfata Synfig Studio pare putin mai complexa atunci cand este vazuta prima data. Dar dupa ce invatati cum functioneaza, puteti intelege "de ce lucrurile sunt asa" ;-)

Daca doriti sa cunoasteti direct interfata din Synfig Studio cititi prezentarea generala rapida. Dar este mai interesanta descoperirea si folosirea pas cu pas a componentelor din Synfig Studio.

Mai puteti citi:

  • Principile animatiei din Synfig Studio
  • Modul de lucru din Synfig Studio
  • Tehnici avansate


Languages Language: 

English • română