Guides

From Synfig Studio :: Documentation
Jump to: navigation, search
Languages Language: 

English • français • română • русский

Warning!

This page contains outdated information.

The release of Synfig Studio 0.64.0 introduced new terminology and this translated page needs to be updated according to original English text.

You can help updating this page - see instructions here. Thank you!

warning end


Navigation Navigation:  Manual>>

Introducere

Ghidajele (liniile de ghidare) sunt linii orizontale sau verticale pe care le puteti adauga la spatiile de lucru pentru a va ajuta sa pozitionati exact elementele. Ghidajele pot fi plasate oriunde in spatiul de lucru - chiar si in afara zonei de lucru. Ghidajele nu apar in animatia terminata, dar vor fi salvate odata cu documentele. Fiecare spatiu de lucru are propriul set de ghidaje.

Daca am presupune ca ghidajele sunt de metal, marcatorii actioneaza ca magnetii in jurul ghidajelor, "sarind" la ghidaje atunci cand sunt destul de apropiati de acestea. Deci, folosind ghidajele, este suficient sa va asigurati ca marcatorii se afla la locul potrivit.

Toti marcatorii (de pozitie, de noduri, tangenti, de raza, latime, unghi) "sunt atrasi" de ghidaje. Astfel puteti folosi ghidajele pentru a pozitiona cu precizie orice element din Synfig Studio.

Aspect

Ghidajele arata ca in figura de mai jos in fereastra spatiului de lucru:

Two-guides.png

Dupa cum se vede mai sus, ghidajele apar ca linii intrerupte albastre in zona de lucru din fereastra spatiului de lucru. La pozitionarea unui ghidaj in spatiul de lucru, acesta este afisat cu linie intrerupta de culoare rosie.

Adaugarea ghidajelor la spatiile de lucru

Exista trei metode de adaugare a ghidajelor la spatiile de lucru. Se pot trage din riglele ferestrei spatiului de lucru, se poate da click pe riglele ferestrei spatiului de lucru sau se pot adauga folosind caseta Canvas MetaData.

Tragerea din riglele ferestrei spatiului de lucru

Se poate adauga o linie de ghidare orizontala prin mutarea mouse-ului peste rigla orizontala care se afla in partea de sus a ferestrei spatiului de lucru, apasand butonul stang al mouse-ului si tragand mouse-ul in jos (in zona spatiului de lucru). In dreptul cursorului va fi afisata o linie intrerupta rosie. Dupa ce ati ales pozitia liniei de ghidare si ati eliberat butonul mouse-ului, linia intrerupta isi va schimba culoarea in albastru.

Puteti adauga linii de ghidare verticale mutand cursorul de mouse peste rigla verticala din stanga ferestrei spatiului de lucru, apasand butonul stanga mouse si tragand mouse-ul la dreapta (in zona spatiului de lucru). In dreptul cursorului va fi afisata o linie intrerupta rosie. Dupa ce ati ales pozitia liniei de ghidare si ati eliberat butonul mouse-ului, linia intrerupta isi va schimba culoarea in albastru.

Click pe Riglele din fereastra spatiului de lucru

La click pe rigla orizontala din partea de sus a spatiului de lucru, la centrul spatiului de lucru va fi adaugata o linie de ghidare orizontala. La click pe rigla verticala din partea de sus a spatiului de lucru, la centrul spatiului de lucru va fi adaugata o linie de ghidare verticala.

In Synfig Studio mai multe linii de ghidare pot avea aceeasi pozitie, deci cu click repetat pe o rigla se vor suprapune mai multe linii de ghidare.

Puteti folosi butoanele de mouse stanga, dreapta sau mijloc pentru a da click pe rigla.

Folosirea casetei Canvas MetaData

Utilizatorii avansati pot adauga linii de ghidare folosind caseta Canvas MetaData, care pastreaza informatiile in sistemul de masura intern al Synfig, nu in pixeli, points, etc.

Pentru a va arata cum functioneaza, vom deschide un fisier nou si vom adauga o linie de ghidare verticala la centrul spatiului de lucru.

 1. Selectati "File → New" sau apasati combinatia de taste CtrlN pentru a deschide un fisier nou.
 2. Selectati caseta Canvas MetaData din fereastra Params, Children, Keyframes, Timetrack, Curves, Canvas MetaData.
 3. Cu click pe pictograma "Add new MetaData entry" (cea care arata cu aceasta - Add new metadata entry.png) din partea de jos a casetei. Va fi afisata o fereastra de dialog "New MetaData Entry".
 4. Tastati "guide_x" si dati click pe "OK" sau apasati ↵ Enter.
 5. Dati dublu click pe coloana Data de langa cheia "guide_x" din caseta Canvas MetaData. Aici puteti introduce o valoare.
 6. Tastati "0" si apasati ↵ Enter. Va apare o noua linie de ghidare verticala la centrul spatiului de lucru.

Cheia "guide_x" din Meta Data Panel pastreaza valorile pentru liniile de ghidare verticale din spatiul curent de lucru, intr-o lista separata de spatii.

Cheia "guide_y" din Meta Data Panel pastreaza toate liniile de ghidare orizontale din spatiul de lucru curent, intr-o lista de numere separate de spatii.

Pozitionarea precisa a liniilor de ghidare

Scopul liniilor de ghidare este de a permite sa pozitionati elementele in pozitii exacte, deci posibilitatea de a pozitiona precis liniile de ghidare este foarte importanta. Exista doua metode de pozitionare a liniilor de ghidare folosind Synfig Studio. Puteti vedea valorile din caseta Info Panel in timp ce trageti liniile de ghidare cu mouse-ul, sau puteti folosi caseta Canvas MetaData pentru a tasta direct valorile pentru pozitiile liniilor de ghidare.

Folosirea casetei Info

Atunci cand deschideti sau creati un fisier nou, puteti pozitiona liniile de ghidare la precizie de pixel (daca ati ales ca unitate de masura pixelii) uitandu-va la caseta Info Panel in timp ce deplasati linia. Insa dupa ce ati folosit instrumentul lupa (marire/micsorare a spatiului de lucru), nu mai puteti deplasa linia de ghidare si se pot vedea afisate doar fractiuni de pixel in caseta Info Panel. Exista mai multe metode de a remedia acest neajuns:

 • Click pe butonul "Zoom to Fit", apoi click pe butonul "Zoom to 100%" din stanga barei de derulare orizontale din fereastra spatiului de lucru.
 • Salvati fisierul, inchideti-l si redeschideti-l, dupa care veti vedea ca puteti pozitiona din nou liniile de ghidare – pana cand veti folosi iar instrumentul lupa in spatiul de lucru.

Truc

Caseta Info Panel nu este actualizata atunci cand adaugati linii de ghidare in spatiul de lucru, dar este actualizata la repozitionarea acestora. Va sugeram sa pozitionati noile linii de ghidare mai intai intr-o pozitie intermediara, apoi sa le repozitionati cu ajutorul casetei Info Panel pentru a le aseza exact in pozitia dorita.
note end


Folosirea casetei Canvas MetaData

Utilizaatorii avansati pot introduce direct pozitia liniilor de ghidare, folosind caseta Canvas MetaData. Metoda este mai rapida si pozitioneaza mai precis liniile de ghidare - chiar si la fractiuni de pixel.

Pentru a va arata cum se poate realiza acest lucru, vom deschide un fisier nou si vom adauga o linie de ghidare orizontala la 0.5 deasupra centrului spatiului de lucru. Pentru ca sa functioneze acest exemplu, va trebui sa pastrati valorile implicite de setare.

 1. Selectati "File → New" sau apasati CtrlN pentru a deschide un fisier nou.
 2. Selectati caseta Meta Data Panel din fereastra Params, Children, Keyframes, Timetrack, Curves, Canvas MetaData.
 3. Dati click pe pictograma "Add new MetaData entry" (cea care arata ca aceasta Add new metadata entry.png) din partea de jos a casetei. Va fi afisata o fereastra de dialog "New MetaData Entry".
 4. Tastati "guide_y" si dati click "OK" sau apasati tasta ↵ Enter.
 5. Dati dublu click pe coloana Data de langa cheia "guide_y" din caseta Canvas MetaData. Aici puteti introduce o valoare.
 6. Tastati "0.0083335" si apasati tasta ↵ Enter. Va apare o linie de ghidare orizontala la 0.5 pixeli deasupra centrului spatiului de lucru.

Eliminarea liniilor de ghidare din spatiul de lucru

Exista doua metode de eliminare permanenta a liniilor de ghidare din spatiile de lucru. Le puteti trage cu mouse-ul din fereastra spatiului de lucru peste rigle sau le puteti sterge folosind caseta Canvas MetaData.

Pentru a elimina temporar liniile de ghidare, le puteti ascunde (vedeti explicatii mai jos).

Nota

In Synfig Studio, nu puteti elimina liniile de ghidare prin tragerea lor dinfereastra spatiului de ghidare inspre dreapta sau in jos. Eliminarea se face tragand liniile de ghidare in sus sau spre stanga (spre rigle).
note end


Tragerea spre riglele din fereastra spatiului de lucru

In Synfig Studio, eliminarea liniilor de ghidare es poate face in mod invers adaugarii lor. Se foloseste mouse-ul pentru a le trage din spatiul de lucru inapoi spre una din riglele ferestrei spatiului de lucru. Liniile de ghidare verticale se elimina prin tragerea lor spre rigla verticala din stanga ferestrei spatiului de lucru, iar liniile de ghidare orizontale prin tragerea spre rigla orizontala care se afla in partea de sus a ferestrei spatiului de lucru. Dupa eliminarea cu succes a unei linii de ghidare, in bara de stare a ferestrei spatiului de lucru apare un mesaj care va informeaza ca linia de ghidare a fost stearsa - "Erase canvas metadata Successful".

Folosirea casetei Canvas MetaData pentru stergerea liniilor de ghidare

O alta metoda de stergere a liniilor de ghidare este folosind caseta Canvas MetaData. De exemplu, daca aveti mai multe linii de ghidare in spatiul de lucru, aceasta metoda este cea mai rapida dpentru eliminarea permanenta a lor.

De exemplu, pentru a sterge toate liniile de ghidare orizontale din spatiul de lucru folosind caseta Canvas MetaData urmati etapele de mai jos:

 1. Selectati caseta Meta Data Panel din fereastra Params, Children, Keyframes, Timetrack, Curves, Canvas MetaData.
 2. Selectati randul cu cheia "guide_y".
 3. Click pe pictograma "Remove selected MetaData entry" (arata asa Remove metadata entry.png).

Pentru a sterge o anumita linie de ghidare din spatiul de lucru folosind caseta Canvas MetaData puteti urma etapele:

 1. Selectati caseta Meta Data Panel din fereastra Params, Children, Keyframes, Timetrack, Curves, Canvas MetaData.
 2. Dati dublu click pe coloana Data din randul pentru "guide_x" sau cheia "guide_y".
 3. Selectati si stergeti valoarea respectiva.
 4. Apasati tasta ↵ Enter.

Nota

Trebuie sa mai ramana cel putin o valoare in coloana Data dupa stergere, altfel va fi afisat mesajul de eroare "Edit canvas metadata: Action is not ready." si stergerea nu va avea loc.
note end


Afisarea sau stergerea liniilor de ghidare

Uneori, mai ales in cazul in care folositi multe linii de ghidare, e posibil sa doriti sa le ascundeti, pentru a vedea mai bine animatia. Exista doua metode de afisare sau ascundere a tuturor liniilor de ghidare din spatiul de lucru curent a aplicatiei Synfig Studio. Puteti folosi meniul "View" din fereastra spatiului de lucru sau puteti folosi caseta Canvas MetaData.

Nota

Daca este activata optiunea de "salt la linii de ghidare" (snap to guides), aceasta va functiona, chiar daca liniile de ghidare sunt ascunse.
note end


Folosirea meniului View din fereastra spatiului de lucru

Din meniul ferestrei spatiului de lucru (folositi butonul Canvas Menu Caret din coltul stanga-sus) selectati "View → Show Guides".

Folosirea casetei Canvas MetaData

Daca aveti cel putin o linie de ghidare in spatiul de lucru, puteti afisa sau ascunde linia/liniile de ghidare folosind caseta Canvas MetaData.

 1. Selectati caseta Meta Data Panel din fereastra Params, Children, Keyframes, Timetrack, Curves, Canvas MetaData.
 2. Dati dublu click pe coloana Data care se afla langa cheia "guide_show" din caseta Canvas MetaData. Aici puteti introduce o valoare.
 3. Tastati "0" pentru a ascunde liniile de ghidare sau "1" pentru a le afisa si tastati ↵ Enter.

Cheia "guide_show" din caseta Meta Data Panel pastreaza informatia pentru ascunderea/afisarea liniilor de ghidare: "0" pentru ascundere sau "1" pentru afisarea liniilor de ghidare.

Nota

In loc de "0" sau "1", puteti introduce "true" sau "false" (fara ghilimele) pentru a activa sau dezactiva valorile booleene din caseta Canvas MetaData.
note end


Salt la liniile de ghidare - Snap

Liniile de ghidare nu au nicio influenta daca nu este activata optiunea de salt la liniile de ghidare. Exista doua metode de activare a acestei optiuni. Prima este de folosire a meniului "View" din ferestrei spatiului de lucru. A doua este folosind caseta Canvas MetaData.

Dupa activarea optiunii "snap", atunci cand mutati un marcator langa o linie de ghidare, acesta "va sari" pe acea linie, ca si cum o bucata de metal ar fi atrasa de un magnet. Daca doriti sa "desprindeti" marcatorul de linia de ghidare va trebui sa faceti o miscare mai ferma ca de obicei, ca si cum ar trebui sa desprindeti o piesa de metal de un magnet.

Metoda de salt a marcatorilor la liniile de ghidare este foarte folositoare, dar in unele cazuri poate fi foarte neplacuta! Din fericire puteti dezactiva rapid optiunea de salt la liniile de ghidare.

Nota

Desi marcatorii sar la liniile de ghidare, in Synfig Studio liniile de ghidare nu sar la marcatori.
note end


Folosirea meniului View a ferestrei spatiului de lucru

Alegeti din meniul ferestrei spatiului de lucru (folositi butonul Canvas Menu Caret din partea stanga-sus) si selectati "View → Snap to Guides".

Folosind caseta Canvas MetaData

Daca aveti cel putin o linie de ghidare in spatiul de lucru, puteti activa sau dezactiva saltul la liniile de ghidare folosind caseta Canvas MetaData.

 1. Selectati caseta Meta Data Panel din fereastra Params, Children, Keyframes, Timetrack, Curves, Canvas MetaData.
 2. Dati dublu click pe coloana Data de langa cheia "guide_snap" din caseta Canvas MetaData. Aici puteti introduce o valoare.
 3. Tastati "1" pentru a activa optiunea de salt la liniile de ghidare sau "0" pentru a dezactiva aceasta optiune si apasati tasta ↵ Enter.

Cheia "guide_snap" din caseta Meta Data Panel pastreaza informatia de activare sau dezactivare a saltului la liniile de ghidare: "0" pentru dezactivare sau "1" daca este activat saltul la liniile de ghidare.

Copierea liniilor de ghidare dintr-un spatiu de lucru in altul

La exportul unui strat encapsulat "Inline canvas", spatiul delucru exportat nu are linii de ghidare – dar e posibil sa doriti ca sa aveti aceleasi linii de ghidare ca si in spatiul de lucru-parinte. Sau poate doriti sa folositi liniile de ghidare pe care le-ati adaugat in alt fisier. Puteti rezolva acest lucru folosind caseta Canvas MetaData.

De exemplu, iata cum puteti copia liniile de ghidare verticale in alt spatiu de lucru care nu are linii de ghidare:

 1. Deschideti fereastra spatiului de lucru din care doriti sa copiati liniile de ghidare.
 2. Selectati caseta Meta Data Panel din fereastra Params, Children, Keyframes, Timetrack, Curves, Canvas MetaData.
 3. Selectati randul "guide_x".
 4. Dati click pe coloana Data care se afla langa cheia "guide_x" din caseta Canvas MetaData.
 5. Apasati CtrlC sau click buton dreapta mouse pe numerele evidentiate si selectati "Copy".
 6. Deschideti fereastra spatiului de lucru in care doriti sa copiati informatiile liniilor de ghidare.
 7. Selectati caseta Meta Data Panel din fereastra Params, Children, Keyframes, Timetrack, Curves, Canvas MetaData.
 8. Dati click pe pictograma din partea de jos a casetei "Add new MetaData entry" (care arata astfel: Add new metadata entry.png). Apare o fereastra de dialog "New MetaData Entry".
 9. Tastati "guide_x" si dati click pe "OK" sau apasati tasta ↵ Enter.
 10. Dati dublu click pe coloana Data care se afla langa cheia "guide_x" din caseta Canvas MetaData. Aici se pot introduce valori.
 11. Apasati combinatia de taste CtrlV sau dati click pe butonul din dreapta mouse pe zona evidentiata si selectati "Paste"
 12. Apasati tasta ↵ Enter.

Pentru a copia liniile de ghidare orizontale, va trebui sa urmati aceleasi etape ca mai sus, dar pentru cheia "guide_y" in loc de cheia "guide_x".

Nota

Trebuie sa va asigurati ca ati selectat mai intai coloana Data pentru randul "guide_x" sau "guide_y" inainte de a copia/lipi valorile liniilor de ghidare din caseta Canvas MetaData. Daca nu ati facut acest lucru, e posibil sa copiati straturile in loc sa copiati valorile liniilor de ghidare.
note end


Languages Language: 

English • français • română • русский