Toevoegen van lagen

From Synfig Studio :: Documentation
Jump to: navigation, search
Languages Language: 

English • Deutsch • español • suomi • français • italiano • Nederlands • português • română • русский • 中文(中国大陆)‎

Warning!

This page contains outdated information.

The release of Synfig Studio 0.64.0 introduced new terminology and this translated page needs to be updated according to original English text.

You can help updating this page - see instructions here. Thank you!

warning end


Navigation Navigation:  <<Manual>>

Inleiding

In de vorige les, maakte je je eerste simpele animatie door het veranderen van de attributen van primitieve objecten, zoals: positie, kleur en grootte. Deze simpele methodes zijn echter zelden voldoende om geavanceerde karakters en objecten te creëren. Om dit te doen gebruikt Synfig lagen. Ze zijn gelijkaardig aan lagen die in andere tekenprogramma's worden gebruikt in die zin dat het mogelijk wordt verschillende elementen van een afbeelding van elkaar te scheiden.

Lagen in Synfig zijn echter op tenminste drie aspecten verschillend ten opzichte van lagen in andere programma's:

  1. Elk object, element of effect krijgt zijn eigen laag.
  2. Je kunt lagen organiseren in hiërarchische groepen.
  3. Je kunt bovenliggende lagen gebruiken om het gedrag (of het uiterlijk) van onderliggende lagen aan te passen.

Zoals je zult zien zijn lagen een enorm belangrijk aspect van Synfig, veel meer dan in de meeste grafische programma's. Het begrip van het concept van lagen is belangrijk om te begrijpen hoe Synfig werkt.

Lagen combineren

Laten we eens kijken naar een simpel voorbeeld van hoe we twee lagen kunnen combineren om een kleurverloopeffect op een rechthoek te bekomen.

Creëer een nieuw bestand met een duurtijd van 0 seconden. Het is niet nodig ons nu bezig te houden met een tijdslijn. Creëer vervolgens een simpele rechthoek met het rechthoekgereedschap.

Adding-layers-tutorial-1.png

Selecteer het kleurverloopgereedschap uit de gereedschapskist, klik met de linkermuisknop op het canvas, sleep de muis om de richting van de kleurverloop aan te passen en laat de knop los wanneer je klaar bent. Je zou moeten merken dat een nieuwe laag in het Layers Panel is toegevoegd met de naam Gradient. Dit is niets bijzonders.

Adding-layers-tutorial-2.png

Opmerking

Als je geen kleurverloop ziet maar gewoon een kleur, dan betekent dit dat je waarschijnlijk op het canvas hebt geklikt zonder te slepen met de muis. Om dit te verhelpen neem je het vervormingsgereedschap, en klik in het canvas om de kleurverloopducks te activeren. Je dient degene vast te nemen die je een klein beetje ziet bewegen totdat het kleurverloop tevoorschijn komt.
note end

Nu heb je een kleurverloop, maar het is niet wat je wilde: het heeft zich over het hele canvas verspreid. Het doel was om een kleurverloop te hebben in de rechthoek. Laten we dit dus aanpassen.

In het Layers Panel selecteer je zowel de kleurverloop- als de rechthoeklaag. Rechtsklik dan en selecteer "Encapsulate" uit het menu. Het zicht van de lagenpaneel zou nu moeten veranderen, zodat er een kleine rechthoek tevoorschijn komt, een Inline Canvas genoemd met een pijl in het midden. Door op de pijl te klikken kun je het inline canvas vergroten om zijn omgeving te zien, namelijk je twee vorige lagen: het kleurverloop en de rechthoek.

Adding-layers-tutorial-3.png

Je kunt deze laag op dezelfde manier behandelen als elke andere laag — je kunt het verplaatsen, dupliceren, kopiëren en plakken. Als je de naam wilt veranderen in iets meer beschrijvend, selecteer dan gewoon de laag in de laagtab en klik op zijn label. Dan bewerk je het gewoon ter plaatse. Je kunt dit doen voor elke laag, en wordt ook sterk aangemoedigd dit te doen.

Gebruik van lokalisatie

Er is echter nog steeds een probleem: het kleurverloop beslaat nog steeds heel het canvas terwijl we enkel wilden dat het de rechthoek besloeg. Activeer daarom de kleurverlooplaag in het lagenpaneel. Ga nu naar de Params Panel (standaard staat dit onderaan het venster) en zoek voor het attribuut "Blend Method" genaamd. Klik op de waarde en kies uit de keuzelijst "Onto".

Adding-layers-tutorial-4.png

Nu zou het kleurverloop beperkt moeten zijn tot de rechthoek. Proficiat! Je hebt net je eerste effect gemaakt door gebruik te maken van lagen in Synfig.

Adding-layers-tutorial-5.png

Al is het enkel voor de weergave, het inkapselen van lagen in inline canvassen verbetert de eenvoud van het gebruik van Synfig Studio. Maar vele programma's kunnen dit. Het concept van het gebruik van omgeving zoals zonet gedemonstreerd maakt van synfig een volledig ander programma dan andere programma's die gebruik maken van lagenhiërarchie. Het sleutelconcept is dat een laag enkel data kan aanpassen die het krijgt van direct onder hem. Met andere woorden, als je een Blur Layer zou plaatsen bovenop de lagen in de inline canvas die we hebben gemaakt, zou het enkel — die laag vervagen. Alles onder het inline canvas zou niet vervaagd worden. laten we dat proberen.

Het gebruik van lagen om andere lagen aan te passen

Zorg ervoor dat je de inline canvaslaag geselecteerd hebt en creëer twee rode Cirkels. Ze zullen bovenop het inline canvas verschijnen. Selecteer de inline canvaslaag en gebruik the "Raise Layer" knop in het lagenpaneel om het bovenop de cirkels te plaatsen.

Adding-layers-tutorial-6-raise-layer.png

Nu staat onze inline canvaslaag (met de rechthoek en het kleurverloop) net bovenop de laag van de twee cirkels.

Adding-layers-tutorial-7.png

Ontvouw het inline canvas om zijn inhoud te tonen, en selecteer de toplaag er binnenin (dat zou de kleurverlooplaag moeten zijn). Dat is waar we de nieuwe laag willen plaatsen. Creëer een andere cirkel gevuld met een zwarte kleur. De zwarte cirkellaag zal gecreëerd worden boven de kleurverlooplaag maar binnen het inline canvas.

Adding-layers-tutorial-8.png

Rechtsklik nu op de zwarte cirkellaag in de lagenpaneel en er zal een menu verschijnen. Het eerste item in dit menu is "New Layer". In het "New Layer" menu, zul je verschillende categorieën zien die je kunt creëren, maar wat wij willen is een vervaging, ga dus naar de vervagingscategorie en selecteer de "Blur" laag (dat zou "New Layer → Blurs → Blur" moeten zijn).

Adding-layers-tutorial-10-composite-blur.png

Het is dus nu vervaagd... Maar iets is niet helemaal correct — de buitenste rand van de inhoud van het inline canvas is nog steeds scherp. Dit gebeurt omdat de blend methode van de standaard vervaagd is naar "Composite" (je kunt dit aanpassen met de Default blend method voor nieuwe lagen van de New Layer Defaults sectie van de gereedschapskist). Wat we willen is een blend methode van "Straight". Selecteer gewoon de vervagingslaag, en verander de blend methode naar "Straight" in het Paramspaneel.

Adding-layers-tutorial-11.png

Opmerking

In de Synfig versie "0.62.02", is de blend methode voor pas gecreëerde vervagingslagen "straight" als de standaard blend methode in de gereedschapskist naar "By Layer Default" is geplaatst.
note end


Oké, nu hebben we de inhoud van de inline canvas vervaagd, maar alls onder dit canvas is scherp.

Verder graven...

Als je de moeite neemt om in het hoofdmenu van Synfig onder "Layer → New Layer" te kijken, zul je opmerken dat er nogal wat verschillende mogelijkheden bestaan om lagen te maken. Verschillende onder hen klinken nogal ongewoon, zoals "Transform → Rotate" b.v. Je kunt dit gebruiken om nieuwe attributen aan je objecten toe te voegen. En net zoals andere basisattributen in de vorige animatieles, kun je hen aanpassen om verschillend op sommige keyframes te reageren. Synfig neemt het interpoleren van de stappen ertussenin voor zijn rekening.

B.v. je zou een shape kunnen creëren en een Rotate Layer erover kunnen toevoegen. Combineer dit met de les geleerd in de laatste les en je kunt een roterend effect creëren. Deze techniek wordt gebruikt voor het aanmaken van Cut-out Animation.


Languages Language: 

English • Deutsch • español • suomi • français • italiano • Nederlands • português • română • русский • 中文(中国大陆)‎