Crearea formelor

From Synfig Studio :: Documentation
Jump to: navigation, search
Languages Language: 

English • español • français • italiano • português • română • русский • 中文(中国大陆)‎

Warning!

This page contains outdated information.

The release of Synfig Studio 0.64.0 introduced new terminology and this translated page needs to be updated according to original English text.

You can help updating this page - see instructions here. Thank you!

warning end


Navigation Navigation:  <<Manual>>

Introducere

Formele primitive de baza (cercuri si dreptunghiuri) sunt minunate, dar nu pot fi modificate prea mult. Pentru a desena si forme mai complexe, vom folosi instrumentul BLine.

Instrumentul BLine

In Synfig, formele complexe se pot realiza cu BLine. Acestea sunt similare cu "calea" (path) din alte programe, cu exceptia celor care sunt strict cubic hermite spline- inca mai cuget la o traducere potrivita.

Reset Colors button in the Toolbox
Inainte de a incepe lectia despre BLine, sa descriem modul de lucru al aplicatiei Synfig. La click pe instrumentul BLine Tool/ro, puteti vedea cum marcatorii din obiectul selectat (daca este un obiect selectat) dispar, dar stratul(straturile) raman selectate in caseta Layers Panel. Acest lucru este normal. Orice creati cu instrumentul BLine va fi inserat peste stratul curent selectat. Retineti ca daca doriti sa inserati o forma, trebuie sa selectati mai intai locul unde doriti sa o adaugati inainte de a selecta instrumentul BLine — daca alegeti selectia DUPA ce ati ales instrumentul, Synfig comuta inapoi la instrumentul Transform.

Acum, sa continuam - dati click pe butonul "Reset Colors" din partea stanga-jos a cesetei pentru culori FG/BG (foreground-background) din caseta cu instrumente. Acest lucru va readuce culorile la valorile implicite - negru si alb. Selectati si grosimea implicita a liniei la o valoare potrivita — de exemplu 10pt.

Dupa ce ati comutat la instrumentul BLine, priviti caseta cu optiuni ale instrumentelor - Tool Options Panel. Asigurati-va ca sunt bifate doar "Create Region BLine", "Create Outline BLine" si "Link Origins".

Cu click de mouse pe spatiul de lucru asezati nodurile formei. In timpul plasarii unui nod, puteti configura si tangenta acestuia prin tragerea mouse-ului. Repetand procedeul, ati construit o forma cu BLine.

Retineti ca in timpul construirii curbei Bline puteti modifica forma, prin tragerea nodurilor sau tangentei la nod. Pentru a sterge un nod, dati click pe butonul din dreapta mouse si selectati "Delete Vertex". Pentru a creea un punct de inflexiune dati click pe butonul din dreapta mouse si alegeti din meniul rapid "Split Tangents". Doriti ca BLine sa se inchida? Dati click pe butonul din dreapta mouse pe primul nod si selectati "Loop BLine". Operatiunea inversa - Unloop - va “desface” linia care uneste primul cu ultimul nod.

Creating-shapes-2-bline-construction.png

Dupa ce ati terminat de plasat noduri, va trebui sa iesiti din modul de construire pentru a creea stratul/straturile pentru BLine; exista doua metode de a realiza acest lucru:

  1. Comutati (dati click) pe alt instrument.
  2. Apasati butonul "Create" din partea de jos a casetei Tool Options (pictograma care seamana cu o roata dintata).

Acum sa activam instrumentul Transform Tool, pentru ca am terminat de desenat instrumentul BLine.

Creating-shapes-3-bline-region-outline.png

Editarea BLines

Ok, am obtinut o regiune alba avand ca si contur o linie neagra. Datorita faptului ca am bifat "Create Region BLine" si "Create Outline BLine" in etapa anterioara, in caseta cu straturi -Layers Panel, au fost create doua straturi — conturul - Outline si zona cuprinsa in interiorul conturului - Region. Chiar daca sunt doua straturi diferite, parametrii nodurilor lor au fost legati - linked — daca selectati oricare sin cele doua straturi si ii miscati nodurile, se vor misca si nodurile celuilalt strat.

Daca doriti sa manipulati nodurile dupa ce ati creat straturile, este simplu: dati doar click pe unul dintre straturi. Daca doriti sa stergeti un nod, dati click pe butonul din dreapta mouse pe acel nod si alegeti din meniul rapid "Remove Item (smart)". Daca doriti sa inserati un nod undeva, dati click pe butonul din dreapta mouse si alegeti optiunea "Insert item (smart)" din meniul rapid. Construind diferite obiecte, pot apare o multime de straturi. Exista o metoda de a face ordine in caseta cu straturi. Asa cum am mentionat in lectia anterioara, puteti encapsula (grupa) straturile.

Inca un amanunt in modul de lucru cu BLines: puteti modifica latimea conturului fiecarui nod. Acest lucru se poate face selectand stratul pentru contur (NOTA: trebuie sa selectati stratul pentru contur - Outline Layer, pentru ca stratul pentru umplere - Region Layer nu are proprietati pentru latime contur) si puteti modifica and conturul. Implicit, proprietatile pentru grosimea conturului sunt ascunse. Pentru a le arata, apasati Alt5 sau dati click pe butonul "Toggle width ducks" din partea de sus a ferestrei spatiu de lucru (al cincilea de la stanga la dreapta). Cu inca un click pe acel buton se ascund din nou. Putei vedea si alte lucruri referitoare la masti in meniu - Canvas Menu Caret: "View → Show/Hide Ducks".

Folosirea tabletelor grafice pentru a desena forme

Daca aveti o tableta grafica - graphic tablet, puteti folosi instrumentul de desenare pentru a creea BLines.

Synfig Studio are senzori de presiune, dar mai intai trebuie configurat. In meniul aplicatiei, "File → Input Devices...", alegeti din fereastra de dialog dispozitivul pentru tableta si setati modul de lucru la ecran - "Screen". Click pe salvare configurari - "Save", apoi inchideti fereastra de dialog - "Close".

Acum creati un nou fisier si dati click pe butonul pentru instrumentul Draw Tool din caseta cu instrumente. Setati pentru latimea implicita a liniei o valoare destul de mare — sa zicem, de 15pt — altfel nu veti sesiza efectul de presiune. Alegeti maron ca si culoare implicita de umplere.

Nota

Etapele descrise mai sus trebuie realizate cu stylus-ul tabletei grafice, nu cu mouse-ul. Synfig Studio retine setarile pentru fiecare dispozitiv independent. De aceea, daca realizati setarile cu mouse-ul, ele nu vor avea efect atunci cand comutati la stylus.
note end

In caseta Tool Options, asigurati-va ca aveti aceleasi optiuni ca si cele aratate in imaginea de mai jos.

DrawToolOptions.png

Acum sa desenam ceva asemanator cu conturul unui munte. Vom incepe sa desenam o linie din marginea stanga spre mijlocul spatiului de lucru. Incercati sa modificati presiunea stylus-ului in timp ce desenati. Opriti-va spre centrul spatiului de lucru. Aceasta este prima linie. Observati ca a fost creat un nou strat pentru contur, creat in caseta straturilor - Layers.

Creating-shapes-4-draw.png

Asezati stylus-ul deasupra ultimului marcator din noua linie (BLine) si continuati sa desenati spre dreapta spatiului de lucru. Cand ati terminat, observati iar caseta straturilor - Layers. A ramas doar acel strat pentru contur. Synfig Studio este destul de istet ca sa isi inchipuie ca nu aveti nevoie de un alt strat pentru contur si il extinde pe cel dinainte. Puteti extinde BLine la ambele capete, dar daca incepeti sa desenati un contur nou din oricare alt loc al spatiului de lucru, va fi creat un nou strat. Desi prima linie va ramane selectata, si nimic nu va opreste sa o extinde ulterior.

Sa revenim la treaba. In caseta cu instrumente - Tool Panel alegeti butonul pentru umplere (are ca pictograma o galeata) si umpleti conturul creat. Va apare inca un strat - region deasupra stratului la care lucram. Selectati stratul pentru contur si apasati butonul "Raise Layer" din caseta cu straturi pentru a aduce stratul contur deasupra celui cu umplere.

Creating-shapes-5-draw.png

Extindeti o linie la ambele capete in jos, spre colturile spatiului de lucru pentru a face ca umplerea sa apara in partea de jos. Bun.

Creating-shapes-6-draw.png

Mai adaugati cateva linii in partea de sus a zonei umplute pentru a obtine un aspect de munte. Daca va deranjeaza marcatorii maron, ii puteti ascunde cu click pe butonul "Toggle vertex ducks" din partea de sus a ferestrei cu spatiul de lucru (al doilea buton din stanga).

Creating-shapes-7-draw.png

Atentie!

Nu folositi scurtatura Alt2 pentru a dezactiva vizibilitatea marcatorilor pentru nodurilor in timp ce folositi instrumentul de desenare. Exista o eroare care va bloca aplicatia Synfig Studio.
note end
Development Notes:

Eroarea a fost rezolvata la versiunea (0.63.00).

Instrumentul de desenare este grozav pentru desenarea formelor complexe, dar veti obtine o multime de marcatori care vor fi greu de manipulat ci instrumentul Transform in modul descris mai sus. In acest caz, exista doua solutii.

Mai intai, puteti creste valoarea "Smooth" din fereastra de dialog cu optiuni pentru instrumente in timp ce este activat instrumentul de desenare - Draw. Astfel se va reduce numarul nodurilor produse in timpul desenarii, dar forma obtinuta va fi mai putin detaliata.

Apoi, puteti folosi instrumentul Smooth Move pentru a deforma o forma existenta. Sa alegem aceasta varianta - dati click pe instrumentul Smooth Move Tool din cutia cu instrumente. Avantajul este ca acest instrument modifica doar marcatorii selectati.Tineti apasat butonul stanga de mouse intr-o zona goala de pe spatiul de lucru. Trageti mouse-ul ca sa creati un dreptunghi de selectie. Eliberati butonul mouse-ului cand ati terminat selectia. Sau apasati CtrlA pentru a selecta toti marcatorii. Acum puteti deforma segmentele selectate ale BLines. Puteti modifica marimea zonei de influenta folosind raza - "Radius" din caseta Tool Options.

Exista un instrument pentru latimea liniei de contur - Width Tool. Se foloseste pentru cresterea sau descresterea latimii liniei. Dati click pe butonul pentru latime linie - Width Tool din caseta cu instrumente, miscati stylus-ul peste linia a carei latime doriti sa o modificati, apoi apasati si mutati cursorul inapoi si ianinte pe linie, ca si cum ati hasura acea zona. Latimea liniei va creste in locurile in care ati miscat cursorul. Pentru descresterea latimii liniei, apasati tasta "Ctrl" si faceti aceleasi miscari ale cursorului. Simplu!

Daca nu doriti sa fie afisati marcatorii pentru latime (Width Ducks), in timpul folosirii instrumentului Width, ascundeti-i prin simpla apasare a butonului "Toggle width ducks" care se afla in partea de sus a ferestrei spatiu de lucru.

Atentie!

Nu folositi combinatia de taste Alt5 pentru a ascunde marcatorii in timp ce folositi instrumentul Width. Exista o eroare in aplicatie care blocheaza programul.
note end
Development Notes:

Eroarea a fost eliminata in versiunea (0.63.00).

Alte metode de a crea BLines

Inca nu am terminat. Puteti folosi instrumentele pentru Circle, Rectangle, Star si Polygon pentru a creea BLines. Bifati optiunile "Create Outline BLine" si "Create Region BLine" din caseta Tool Options atunci cand folositi aceste instrumente.

Crearea de primitive geometrice cum ar fi BLine va ofera un control mai bun asupra modului in care arata forma. De exemplu, daca doriti sa deformati o stea, puteti folosi instrumentul Star pentru a o creea ca si contur si ca regiune - BLines (cele doua optiuni bifate), apoi folositi instrumentul Transform pentru a o deforma.

Acum suntem gata pentru ultima lectie din aceasta sectiune.


Languages Language: 

English • español • français • italiano • português • română • русский • 中文(中国大陆)‎