Adding Layers
Language: |
English • Deutsch • español • suomi • français • italiano • Nederlands • português • română • русский • 中文(中国大陆) |
Warning! This page contains outdated information. The release of Synfig Studio 0.64.0 introduced new terminology and this translated page needs to be updated according to original English text. You can help updating this page - see instructions here. Thank you! |
Contents
Introducere
In lectia anterioara, ati realizat prima animatie simpla modificand atributele unor obiecte primitive, cum ar fi: pozitie, culoare si marime. Aceste tipuri simple sunt suficiente pentru crearea unor obiecte sau personaje mai complexe. Pentru a realiza acest lucru, Synfig foloseste straturile - layers. Acestea sunt asemanatoare cu straturile folosite in alte aplicatii pentru desen si sunt folosite pentru a separa diferite elemente ale imaginii.
Oricum, straturile aplicatiei Synfig difera de straturile din alte aplicatii prin:
- Fiecare obiect, element si efect se afla pe un strat. Nu exista straturi pe care sa se afle mai multe obiecte sau mai multe efecte.
- Combinatia de sus in jos de straturi permite ca straturile de deasupra sa modifice comportamentul (sau modul cum sunt afisate) straturilor de dedesubt. Aceste straturi sunt numite straturi de efect sau straturi-filtru.
Dupa cum vom vedea, straturile constituie un aspect important al aplicatiei Synfig, asa ca intelegerea conceptului de strat este o parte importanta in intelegerea modului in care lucreaza Synfig.
Combinarea straturilor
Sa privim un exemplu simplu care ne arata cum pot fi combinate doua straturi pentru a creea un efect de gradient pe un dreptunghi.
Creati un fisier nou cu durata de 0 secunde. In acest moment nu este necesara linia timpului. Apoi, creati un dreptunghi simplu cu instrumentul Rectangle Tool.
Folosind instrumentul Gradient Tool din caseta Toolbox, apasati butonul stang al mouse-ului undeva pe spatiul de lucru, mutati pozitia mouse-ului (mentinand butonul apasat) pentru a realiza trecerea de culoare (gradient), apoi eliberati butonul de mouse cand ati terminat. In acest moment este creat si adaugat un alt strat in caseta Layers Panel numit Gradient.
Nota In cazul in care nu se vede trecerea de culoare, ci doar o singura culoare, probabil ati dat click pe spatiul de lucru fara a misca mouse-ul. Pentru a rezolva aceasta situatie, alegeti instrumentul Transform Tool, apoi click pe suprafata de lucru pentru a activa marcatorii pentru gradient. Va trebui sa trageti unul din marcatori pana apare trecerea de culoare.
|
Astfel ati obtinut trecerea de culoare, dar nu este ceea ce ati dorit: culoarea se imprastie pe tot spatiul de lucru. Scopul era de a avea o trecere de culoare doar in dreptunghi. Sa rezolvam si acest lucru.
In caseta straturilor Layers Panel, selectati ambele straturi: cel pentru gradient si cel pentru dreptunghi. Apoi, dati click pe butonul din dreapta mouse si selectati "Encapsulate" din meniu. Aspectul casetei Layers Panel se va schimba, afisand o caseta mica numita Inline Canvas, cu o sageata mica in fata. Cu click pe sageata, puteti extinde "Inline canvas" pentru a-i vedea continutul, adica cele doua straturi: trecerea de culoare (gradient) si dreptunghiul.
Puteti lucra cu acest strat ca si cu oricare altul — sa il mutati, duplicati, copiati si lipiti in alt loc. Pentru a-i redenumi cu un nume mai sugestiv, selectati stratul din eticheta cu straturi si click pe eticheta acestuia. Apoi ii scrieti noul nume. Puteti face acest lucru pentru ORICE strat si chiar va recomandam sa faceti acest lucru.
Folosirea pozitionarii
Oricum, mai exista o problema: trecerea de culoare inca acopera intreaga suprafata de lucru, chiar daca am dorit sa fie doar pe suprafata dreptunghiului. Pentru a face acest lucru, activati stratul gradient din caseta straturi - Layers. Acum mergeti in caseta Params Panel/ro (in mod implicit, aceasta se afla in fereastra de jos), si cautati pentru atributul numit "Blend Method". Dati dublu-click pe acea lista ascunsa si selectati "Onto" din lista.
Acum trecerea de culoare ar trebuisa fie restrictionata la dreptunghi. Felicitari! Tocmai ati realiizat primul efect prin interactionarea straturilor cu Synfig.
Pentru o organizare mai buna, encapsularea (gruparea acestora) straturilor va usura mult folosirea Synfig Studio. Dar acest lucru se realizeaza si in alte programe. In Synfig se pot aplica efecte cu ajutorul unui strat doar straturilor care se afla direct sub acesta. Cu alte cuvinte, daca adaugati un strat de neclaritate (ceata) - Blur Layer deasupra straturilor din acel grup - inline canvas pe care l-am creat, acesta va avea efect doar la aceste straturi — celelalte straturi de sub grupul “inline canvas” nu vor avea efectul de neclaritate! Sa incercam practic acest lucru.
Folosirea straturilor pentru a modifica alte straturi
Asigurati-va ca ati selectat stratul Inline Canvas layer si creati doua cercuri rosii circles. Acestea vor aparea deasupra stratului Inline Canvas. Selectati stratul Inline Canvas si folositi butonul "Raise Layer" din caseta Layers Panel pentru a-l aduce desupra cercurilor.
Acum stratul “inline canvas” (cel care contine un dreptrunghi si gradient) se afla deasupra celor doua cercuri.
Extindeti grupul de straturi “inline canvas” pentru a-i vedea continutul si selectati stratul de deasupra din grup (ar trebui sa fie stratul gradient). Deasupra acestuia vom insera noul strat. Creati inca un cerc umplut cu culoare neagra. Stratul cu cercul negru va fi creat deasupra stratului gradient, in interiorul grupului de straturi “inline canvas”.
Acum, cu click pe butonul din dreapta pe stratul cercului negru din caseta Layers Panel se va afisa un meniu vertical. Primul element care apare este "New Layer". In meniul "New Layer" exista cateva categorii de straturi pe care le puteti realiza, dar noi vom alege efectul de neclaritate (blur), deci alegeti categoria Blurs si selectati stratul "Blur" (calea completa ar fi "New Layer → Blurs → Blur").
Astfel am realizat efectul de neclaritate... dar ceva nu este bine — marginea exterioara a continutului stratului este inca clara. Aceasta pentru ca metoda de amestecare a neclaritatii este implicit de tip "Composite" (puteti modifica metoda implicita de amestecare pentru noile straturi din sectiunea New Layer Defaults din caseta cu instrumente - Toolbox). Aici dorim ca metoda de amestecare sa fie "Straight". Selectati stratul “blur” si modificati metoda Blend in "Straight" din caseta Params.
Nota In Synfig versiunea "0.62.02", metoda de amestecare (blend) pentru straturile nou create este "Straight" daca metoda implicita pentru “blend” din caseta de instrumente Toolbox este setata la "By Layer Default".
|
Ok, acum am facut ca tot continutul de pe grupul “inline canvas” sa fie neclar, dar tot ce se afla dedesubt este clar! Asta pentru ca stratul cu efectul de neclaritate care se afla deasupra este limitat la stratul “Inline Canvas”, in care se afla.
Mai departe...
In meniul principal al aplicatiei Synfig, sub "Layer → New Layer" exista mai multe moduri de realizare a straturilor. Unele par inutile, de exemplu "Transform → Rotate". Dar poate fi folosit pentru a adauga noi atribute la obiecte. Si atributele acestora pot fi modificate, ca in lectia anterioara despre animatie: se pot modifica sa fie diferite in cadre diferite keyframes. Synfig va avea grija sa interpoleze pasii dintre cadre.
De exemplu, puteti creea o forma - shape si puteti adauga stratul Rotate Layer deasupra acesteia. Combinati acest lucru cu cele invatate in lectia despre animatie si veti obtine un efect de rotire. Aceasta tehnica este folosita pentru crearea unei animatii de tip Doc:Cut-out.
Sa continuam cu crearea formelor - shapes.